Δήμος Χερσονήσου : Επίσκεψη δημοτικής αντιπροσωπείας στο Δήμο Μπινζ (Binz)

0
433
dav

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η δημοτική αντιπροσωπεία Χερσονήσου το περασμένο Σάββατο από το Δήμο Μπινζ (Binz) στο νησί Ruegen της Γερμανίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας  μεταξύ των δύο Δήμων, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μπινζ, Κάρστεν Σνάιντερ (Karsten Schneider), με στόχο «τη σύσφιξη των σχέσεων και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων, που πρωτίστως θα ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες και στη συνέχεια θα αναδειχθούν σε υπόδειγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.»

Η αποστολή από τη Χερσόνησο με επικεφαλής το δήμαρχο, Γιάννη Μαστοράκη και τους κκ. Κωνσταντίνο Τσαντηράκη (πρόεδρο Δ.Σ.), Καλλιόπη Αγγελή (δημ. σύμβουλος), Γιάννη Μηλάκη (δημ. σύμβουλος – εντεταλμένος σύμβουλος νεολαίας) και Ευτυχία Ανδριανού (αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και Οργάνωσης), επισκέφθηκε τα τμήματα της πολεοδομίας, κοινωνικής πολιτικής και αστικής ανάπλασης του γερμανικού Δήμου, αλλά και τη δημοτική τουριστική επιχείρηση που έχει ως αρμοδιότητες τη διαχείριση απορριμμάτων και καθαριότητας, τη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, τη διατήρηση και ανάπτυξη της παράκτιας περιοχής και του πρασίνου, τη συντήρηση της συνολικής δημοτικής υποδομής και τη λειτουργία της δημοτικής αστυνόμευσης. Μάλιστα, στο πλαίσιο της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο εθνικό πάρκο «Γιασμούντ», μέρος του οποίου τελεί υπό την προστασία της UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επίσης, έγινε επίσημη παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο κ. Μαστοράκης παρουσίασε το Δήμο Χερσονήσου, καθώς και τις προσδοκίες του από τη συνεργασία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «σκοπός της συνεργασίας αποτελεί η ευημερία και συναδέλφωση των δημοτών των δυο Δήμων σε μια ανθρώπινη Ευρώπη των λαών» και δώρισε στο Γερμανό ομόλογό του μια μικρή ελιά. Επιστέγασμα της εγκάρδιας συνεργασίας ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία ενός κοινού λογότυπου το οποίο θα αναφέρεται σε όλες τις δράσεις και θα αναδεικνύει επισήμως την ειλικρινή κι ένθερμη σχέση των δυο Δήμων. Το σύνθημα του λογότυπου είναι: «Δύο Δήμοι ενώνουν την Ευρώπη» και η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, την οποία φέτος φιλοξενεί ο Δήμος Χερσονήσου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με θέματα:

  • Έργα με επίκεντρο τη νεολαία: Η νεολαία αποτελεί την εγγύηση της Ενωμένης Ευρώπης. Αποφασίστηκε να υλοποιηθεί άμεσα ανταλλαγή φιλοξενίας μαθητών Γυμνασίου και τέθηκε η βάση για διαρκείς δράσεις νέων με αξιοποίηση των κοινοτικών, αλλά και των διμερών προγραμμάτων που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται.
  • Ενίσχυση κοινών δράσεων της τρίτης ηλικίας: Στο δημοτικό συμβούλιο του Μπινζ συμμετέχει συχνά και η επιτροπή τρίτης ηλικίας, η οποία παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα σε τομείς όπως: χορωδία, τουρισμός, πολιτιστικά κ.ά. Αντίστοιχα, ο Δήμος Χερσονήσου θα αξιοποιήσει τα μέλη των ΚΑΠΗ, αλλά και την παρουσία ηλικιωμένων Γερμανών που είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι για να προχωρήσει η διασύνδεση των ομάδων αυτών μέσω κοινών δράσεων.
  • Ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επίπεδο δημοτικής διοίκησης: Υπήρξε ενδιαφέρον για τον εμπλουτισμό γνώσεων, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών του στελεχιακού δυναμικού για αποτελεσματικότερη διοίκηση. Οι πρώτες συζητήσεις ανέδειξαν τα κοινά σημεία των δυο Δήμων, αλλά και τις διαφορές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των διαδικασιών. Στόχος αποτελεί η στενή συνεργασία στο εν λόγω επίπεδο με ανταλλαγή στελεχών των δυο Δήμων κι εν τέλει την μεταφορά τεχνογνωσίας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Η συνάντησή μας στο Μπινζ αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας μας για συνεργασία», δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου. Να σημειωθεί ότι η πρώτη επικοινωνία των δύο Δήμων έγινε στην 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση του Ναυπλίου.