Δήμος Πλατανιά : Με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018

0
508

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε από τις 22 έως τις 27 Μαΐου, ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο συμμετοχής του – για δεύτερη συνεχή χρονιά και μετά από σχετική έγκριση και αποδοχή της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής – στον πανευρωπαϊκό θεσμό “Πράσινη Εβδομάδα – ΕU Green Week 2018”

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, διοργανώθηκαν μία σειρά από περιβαλλοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά και παρεμβάσεις, οι οποίες απευθύνονταν τόσο στο μαθητικό πληθυσμό και στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στο σύνολο των πολιτών.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Τρίτης 22 Μαΐου, η Περιβαλλοντική Ομάδα του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Τοπικό Συμβούλιο Κοντομαριού, μαζί με το Δήμαρχο Πλατανιά κο Γιάννη Μαλανδράκη πραγματοποίησαν δενδροφύτευση στην παραλία του Πύργου Ψηλονέρου.

Επίσης, την Τετάρτη 23 Μαΐου, οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Πλατανιά με τους εκπαιδευτικούς τους και παρουσία του τοπικού Αντιδημάρχου προχώρησαν στον καθαρισμό φυσιολατρικής περιπατητικής διαδρομής στην Τοπική Κοινότητα Πλατανιά, στην οποία ο Δήμος πρόσφατα, είχε υλοποιήσει εργασίες ανάδειξης.

Επιπλέον, την Πέμπτη 24 Μαΐου οι μαθητές της Ε΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων Κολυμβαρίου και Ταυρωνίτη και οι εκπαιδευτικοί τους, πραγματοποίησαν περιβαλλοντική, εκπαιδευτική επίσκεψη στη Φυτεία Αμπελιτσιάς του Δήμου Πλατανιά στον Ομαλό και στο Κέντρο Πληροφόρησης Ξυλόσκαλου, συνοδευόμενοι από την προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου κα Κουκουλά. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και ειδικότερα για το απειλούμενο ενδημικό είδος της Αμπελιτσιάς (Zelcova abelicea) από  προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).

Επίσης, την Κυριακή 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε καθαρισμός της λεκάνης του λιμανιού Κολυμβαρίου, σε συνεργασία με ομάδα δυτών από το chain diving center και την βοήθεια κατοίκων της περιοχής και μηχανημάτων έργου του Δήμου, με το συντονισμό από τον τοπικό Αντιδήμαρχο.

Τέλος, με επιτυχία είχε προηγηθεί  την Τετάρτη 23 Μαΐου, η εσπερίδα ενημέρωσης και δικτύωσης με θέμα: «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στο Σχολικό Εργαστήριο του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά, στον Ταυρωνίτη, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:

  • Το πράσινο επιχειρείν στην Ελλάδα: Ευκαιρίες και προοπτικές, με ομιλητή τον Μηχανικό Περιβάλλοντος, κο Γιάννη Δήμο.
  • Τοπικά Προϊόντα – Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα, με ομιλήτρια την Γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων, κα Άννα Δασκαλάκη.
  • Η προοπτική του βοτανικού τουρισμού – ανάδειξη και διατήρηση της φυτικής ποικιλότητας της Κρήτης, με ομιλήτρια την Βιολόγο, ερευνήτρια στη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, κα Χριστίνη Φουρναράκη.
  • Ευκαιρίες χρηματοδότησης πράσινων επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος LEADER (ΤΑΠΤοΚ, Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων), με ομιλητή τον Επιστημονικό Συνεργάτη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ, κο Γιώργο Μπαζδάνη.
  • Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην πράξη, με ομιλητή τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης “Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης”, κο Πέτρο Μαρινάκη.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Γιάννης Μαλανδράκης, ο τέως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κος Αντώνης Παπαδεράκης, ο Δ/ντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά κος Γιάννης Δαράκης – οι οποίοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση – οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Καλαιτζάκης και Γιάννης Μαλακωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Γαβριήλ Κουρής, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Χρ. Μαθιουδάκης, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος πολιτών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από το Δήμαρχο Πλατανιά και η υφασμάτινη τσάντα που ο Δήμος Πλατανιά δημιούργησε για να προσφέρει δωρεάν στους δημότες του, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εκστρατεία για την υποκατάσταση της πλαστικής σακούλας και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία συμμετοχής του Δήμου Πλατανιά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα, ο Δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, επισημαίνει πως «ο Δήμος Πλατανιά, προσηλωμένος στη δέσμευσή του για έναν περισσότερο πράσινο Δήμο – με την υιοθέτηση πολιτικών αειφορίας – και με παράλληλο στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης του στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, έλαβε μέρος για δεύτερη συνεχή χρονιά στον πανευρωπαϊκό θεσμό “Πράσινη Εβδομάδα”, συμμετέχοντας έτσι, στους “πρεσβευτές” για την προστασία του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και συνάμα τιμητικό για το Δήμο, τους φορείς και συλλόγους, αλλά και τους κατοίκους του ευρύτερα» προσθέτοντας πως «βούληση του Δήμου είναι να υπάρξει υλοποίηση και άλλων παρόμοιων δράσεων που θα προάγουν τα θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την προστασία αυτού και θα συμβάλλουν στην εμπέδωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και παιδείας ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους του τόπου μας. Μια τέτοια δράση υποκίνησης σε συμπεριφορές προστασίας του περιβάλλοντος είναι και η δωρεάν διάθεση υφασμάτινων τσαντών για όλους…».