Δήμος Κρωπίας: Ξεκίνησε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο ανατολικό τμήμα του Κορωπίου

0
718
Δημήτρης Κιούσης Κορωπί
Δημήτρης Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας

Ένα από τα σημαντικότερα τοπικά έργα για την προστασία των κατοίκων και των επαγγελματιών του Κορωπίου, το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο ανατολικό τμήμα της πόλης, ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες.

Το έργο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Κρωπίας, κ. Δημήτριος Κιούσης, , καθώς ολοκληρώθηκε το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων υδάτων στην περιοχή, το οποίο έπρεπε να προηγηθεί.

Τα αντιπλημμυρικά  έργα αναμένεται να επιλύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονταν σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, που δυσκόλευαν  τη διέλευση πεζών και οχημάτων ενώ είχαν προκαλέσει στο παρελθόν ζημιές σε καταστήματα.

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Κρωπίας αναφέρει:

«Όπως είχαμε ενημερώσει από το 2014, η έναρξη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στο ανατολικό τμήμα της πόλης θα γινόταν όταν θα ολοκληρωνόταν το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων καθότι τα δίκτυα ομβρίων κατασκευάζονται, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, πάντα ψηλότερα από τα δίκτυα σωληνώσεων ακαθάρτων. Αυτή η στιγμή έφτασε!

Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων ολοκληρώθηκε και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής και τη ανάδοχο εταιρία Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε το έργο ξεκίνησε από την Οδό Αντωνίου Κιούση και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Οδός Αντωνίου Κιούση, 14.06.2017

Το συνολικό μήκος του συλλεκτήρα της συγκεκριμένης οδού είναι περίπου στα 2χλμ. Η ανάδοχος εταιρία εκτελεί το έργο εφαρμόζοντας πολλά συστήματα ασφαλούς εκσκαφής και προστασίας και εφαρμόζονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με παρακάμψεις. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου ομβρίων, με τρείς κύριους συλλεκτήρες ομβρίων, ένα στο βορειοανατολικό άκρο (Οδός Αντωνίου Κιούση) και δύο στο νότιο άκρο της πόλης (Οδός Βασιλ. Όλγας και Λεωφ. Β Κωνσταντίνου συνολικού μήκους 1050 μέτρων) που θα συνδέεται τόσο με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της οδού Αττικής και της Αττικής Οδού όσο και με το υπάρχον -στο νότιο τμήμα- αντιπλημμυρικό έργο της Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου.

Οδός Αντωνίου Κιούση, 14.06.2017

Ειδικά, για το τμήμα του έργου που αφορά την Λ.Β.Κωνσταντίνου από τη συμβολή της Λεωφόρου Μαρκοπούλου με τη λεωφόρο Κορωπίου-Αεροδρομίου και έως τη συμβολή της με την οδό Βασιλίσσης Όλγας για μήκος 850 μέτρων θα καταληφθεί το ένα ρεύμα κυκλοφορίας (αυτό της ανόδου προς το κέντρο της πόλης).

14.06.2017, Εργασίες στον συλλεκτήρα βορειονατολικού τομέα πόλεως Κορωπίου

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ως άνω έργο θα επιλύσει το χρόνιο σοβαρό πρόβλημα πλημμυρών της Λεωφόρου Β.Κωνσταντίνου που σε κάθε επεισόδιο βροχόπτωσης μετατρέπεται σε κανάλι, δυσχεραίνει τη διέλευση πεζών και οχημάτων ενώ προκαλεί μεγάλες ζημιές σε καταστήματα. Το υπάρχον φυσικά παλαιό δίκτυο ομβρίων που δεν επαρκεί θα διατηρηθεί ως συμπληρωματικό της υδροσυλλογής. Ο Δήμος Κρωπίας παρακαλεί τους κατοίκους να επιδείξουν κατανόηση για την ταλαιπωρία που θα προκληθεί από την προσωρινή αναστάτωση αλλά η λύση θα είναι οριστική».

Με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου το 2011, εκπονήθηκε μελέτη για περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και εγκρίθηκε μαζί με τα τεύχη δημοπράτησης από το 2012 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επικαιροποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2016. Ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός διεξήχθη το Καλοκαίρι του 2016 στα Γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Οδός Αντωνίου Κιούση, 14.06.2017

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξεως των 8.154.900,00 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται προς το παρόν από την Περιφέρεια Αττικής ενώ αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο ΕΣΠΑ.