Δήμος Κιλκίς : Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την ανάδειξη του ποντιακού προσφυγικού πολιτισμού

0
327

Ουσιαστικό περιεχόμενο στη νοηματοδότηση της Νέας Σάντας ως ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς και συνακόλουθα στην ανάδειξή της ως κέντρο ποντιακού ελληνισμού προσδίδει η Δημοτική Αρχή Κιλκίς υπό το Δημήτρη Σισμανίδη με μια ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της πρόσκλησης 088.2 c 2014- 2020.

Η υποβληθείσα πρόταση αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα για την προβολή και ανάδειξη του ποντιακού – προσφυγικού πολιτισμού στο Δήμο Κιλκίς, είναι προϋπολογισμού 490.000ευρώ και φιλοδοξεί να καταστήσει τη Νέα Σάντα μία σύγχρονη πολυθεματική κιβωτό που θα θεμελιώνεται στις βάσεις της ιστορικής ταυτότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και  εκπαιδευτικών σκοπών.

Στους χώρους του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του οικισμού, το οποίο κατασκευάστηκε την περίοδο του μεσοπολέμου από πρόσφυγες της Νέας Σάντας και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Πόντου, προτείνεται να αναπτυχθούν ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές που θα φέρνουν σε βιωματική επαφή τον επισκέπτη με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του ποντιακού και λοιπού προσφυγικού ελληνισμού.

Οι ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές θα προβάλουν:

– τον ποντιακό πολιτισμό (ιστορία, κουλτούρα, μουσική, ενδυμασία κ.α.)

– την ιστορία της παλαιάς επτάκωμης Σάντας του Πόντου και της Νέας Σάντας ως ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς και του ποντιακού ελληνισμού

– την Παναγία Σουμελά της Σάντας και την εκπαίδευση στον Πόντο

– το φυσικό περιβάλλον, τα αξιοθέατα και τις ιστορικές διαδρομές του Δήμου Κιλκίς

– τον πολιτισμό του λοιπού προσφυγικού ελληνισμού που κατοικεί στη γεωγραφική επικράτεια του Δήμου.

Η πρόταση έλαβε ήδη προέγκριση από το υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και πήρε την άγουσα για οριστική έγκριση από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.