Δήμος Αθηναίων: Ο δήμαρχος Αθηναίων απένειμε το Βραβείο της «Εταιρείας Συγγραφέων» στην Χριστιάνα Λαμπρινίδη και αναφέρθηκε στο στοίχημα της Αθήνας – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

0
1172

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης απένειμε στη συγγραφέα Χριστιάνα Λαμπρινίδη το βραβείο της Εταιρείας Συγγραφέων «Διδώ Σωτηρίου», για την πολύπλευρη προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό, τόσο στην Ελλάδαόσο και στο εξωτερικό.

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης απονέμοντας το βραβείο στη Χριστιάνα Λαμπρινίδη από κοινού με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού τη συνεχάρη θερμά τη συγγραφέα αναφέρθηκε στην ανακήρυξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το έτος 2018 και σημείωσε: «Έχουμε μπροστά μας ένα νέο στοίχημα, που απαιτεί και προϋποθέτει τη στήριξη, τις καλές ιδέες, τη συνεργασία και τις συνέργειες όλων μας. Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων συνέβαλε στη διαμόρφωση της πρότασης που υποβάλαμε και κέρδισε στην ΟΥΝΕΣΚΟ, και βεβαίως συνεχίζει να προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά της μέσω της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία ενεργά συμμετέχει, για τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού και πολύπλευρου προγράμματος, που θα δείξει πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο και οι ιστορίες του στη ζωή μας, πόσο αναπόσπαστο κομμάτι και της σύγχρονης καθημερινότητας. Χρειαζόμαστε όλους εσάς, γιατί θέλουμε να μας βοηθήσετε να δημιουργήσουμε νέους αναγνώστες, να φέρουμε το βιβλίο σε κάθε γειτονιά, σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, να τα συνδέσουμε με χαρά, απόλαυση και δημιουργία. Μαζί σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αξίζει να το ζήσουν όλοι οι κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης».

«Η Αθήνα γνωρίζει μια απροσδόκητη δυναμική τα τελευταία δύο χρόνια, και ο πολιτισμός μαζί με τον τουρισμό αναδεικνύονται σε  μοχλούς ανάπτυξης και προβολής της πόλης. Το 2017 φιλοξενήσαμε από κοινού με το Κάσελ τη documenta 14, που μας έφερε 350.000 επισκέπτες αλλά κι ορισμένους καλλιτέχνες που επέλεξαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην πόλη και να εγκατασταθούν εδώ για ένα διάστημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Αθήνα βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Ανερχόμενος Προορισμός Πολιτισμού για το 2017 από το Leading Destinations Award, τα λεγόμενα και «Όσκαρ των Μουσείων». Για να αξιοποιήσουμε και να πολλαπλασιάσουμε αυτή τη δυναμική που τόσο ωφελεί την πόλη μας, δημιουργήσαμε το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – καλώντας για πρώτη φορά, τους μεγαλύτερους φορείς και οργανισμούς πολιτισμού της Αθήνας, να κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να συντονιστούν, να συνεργαστούν και να αναζητήσουμε όλοι μαζί τρόπους ανάπτυξης, καλύτερης προβολής αλλά και επίτευξης νέων στόχων, που θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό προφίλ της Αθήνας» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Η τελετή απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων το Βραβείο Δαίδαλος απονεμήθηκε στον συγγραφέα και μεταφραστή Μισέλ Βόλκοβιτς για την πολύπλευρη προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό, καθώς και για την ιδιαίτερη προβολή της ελληνικής ποίησης στη Γαλλία.