Δήμος Αθηναίων : «Θεσμικό εξάμβλωμα η “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”» δήλωσε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης

0
296

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στη σύσταση εταιρίας αναπλάσεων για την Αθήνα, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με τη βουλευτή Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της κυρίας Κεφαλογιάννη, συζητήθηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση της εταιρίας  «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», με αφορμή την έντονη αντίδραση του δήμου και του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση τάσεις υπερσυγκεντρωτισμού και παραγκωνισμού του δήμου της Αθήνας, που υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης στην πρωτεύουσα.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ενημέρωσα την κυρία Κεφαλογιάννη για τη θέση του δήμου Αθηναίων απέναντι στο επίμαχο νομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα θεσμικό εξάμβλωμα, που, εκτός από την προχειρότητα που το διακρίνει στη σύνταξή του, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με αυτά που ακούμε για το άλλο νομοσχέδιο – φάντασμα εκείνο για τον τρόπο εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αστική ανάπλαση της Αθήνας, επιδιώκει να παρέμβει στην πόλη, ερήμην του δήμου, προαναγγέλλοντας δράσεις που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, και αγνοώντας το εν εξελίξει σχέδιο αστικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων».

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: «Ως βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Αθηνών, με ενδιαφέρουν, με αφορούν και με προβληματίζουν όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πόλη μου. Και βεβαίως είμαι κοντά και στο δήμο της Αθήνας και στην προσπάθειά του να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης των Αθηνών. Υπάρχει ένας σχεδιασμός του δήμου Αθηναίων που ήδη βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και την ίδια στιγμή, η κεντρική κυβέρνηση δείχνει να μην κατανοεί ότι οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας, δεν δίνονται με μικρές λογικές.

Με μικρές λογικές λοιπόν φέρνει στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο χωρίς καμία διαβούλευση, ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί καινούργια δομή και, βεβαίως, διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, εξυπηρετεί μεγάλα και μικρά συμφέροντα. Το νομοσχέδιο, επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη, ότι όλα αυτά τα χρόνια στη δημόσια συζήτηση, κυριαρχεί το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των δήμων. Ειδικά για το δήμο της Αθήνας έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το πως θα μπορέσει ο δήμος αυτός να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό δήμο, ή έστω σε ένα δήμο με Μητροπολιτική διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση δείχνει να τα αγνοεί όλα αυτά και έρχεται να δημιουργήσει μια κεντρική δομή που, και αχρείαστη είναι, και πάλι πίσω από τις γραμμές, φαίνεται σα να υφαρπάζει αρμοδιότητες από τον δήμο. Θα σας πω δε, ότι δίνει στο 8μελές διοικητικό συμβούλιο, μια θέση για τον εκπρόσωπο του δήμου της Αθήνας, όπως δίνει μια θέση για τον διοικητή του νοσοκομείου Αγ. Σάββας. Αυτό δείχνει, την απαξίωση του δήμου της Αθήνας, αλλά, κυρίως, δείχνει την απαξίωση στα μεγάλα προβλήματα της πόλης των Αθηνών. Ξαναλέω, οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα δεν δίνονται με μικρές λογικές».