Δήμος Έδεσσας : Υπογραφή σύμβασης για την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED

0
413

Υπογράφτηκε την Πέμπτη 7 Ιουνίου, η σύμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό του Δήμου Έδεσσας με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας LED, μεταξύ του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημητρίου Γιάννου και του αναδόχου του έργου, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 1.771.811 € , ενώ το ποσό της σύμβασης μετά από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό είναι 927.646 €.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αντικατάσταση των υφιστάμενων ενεργοβόρων φωτιστικών λαμπτήρων του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Έδεσσας με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου LED.

Συγκεκριμένα, θα αντικατασταθούν 4.490 φωτιστικά και η έκταση της παρέμβασης συμπεριλαμβάνει το σύνολο του Δήμου Έδεσσας, ήτοι την πόλη της Έδεσσας και τα χωριά που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Η χρηματοδότηση της παρούσας σύμβασης προέρχεται από τη χρήση εγκεκριμένου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με την αποπληρωμή του να γίνεται από την εξοικονόμηση της ενέργειας ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρχει και σημαντικό οικονομικό όφελος για το Δήμο.  Το εν λόγω δάνειο χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από πόρους του Τ.Π.& Δανείων και για αυτό το λόγο έχει συναφθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας δήλωσε σχετικά: « η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για το Δήμο Έδεσσας. Μετά από τη διαγνωστική διαδικασία, η οποία αποτελεί και πρότυπο για τους άλλους Δήμους, υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την προμήθεια των φωτιστικών LED. Ο Δήμος μας είναι ο πρώτος στην Βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος σε ολόκληρη τη χώρα που αντικαθιστά το σύνολο των λαμπτήρων του οδοφωτισμού, ενώ το εγχείρημα γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι η παρέμβαση γίνεται τόσο στον αστικό ιστό όσο και στα χωρία του Δήμου Έδεσσας κάνοντας πράξη την ισόρροπη  ανάπτυξη χωρίς να διαχωρίζουμε την πόλη από τα χωριά μας.

Οι περιφέρεις και οι πόλεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση προς μια αειφόρο χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και στη σωστή διαχείριση των ενεργειακών πόρων. Ο Δήμος Έδεσσας πρωτοπορεί και μειώνει σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό του αποτύπωμα και κατά συνέπεια οδηγούμαστε στην εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των συνδημοτών μας.

Πέρα όμως από το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος η αντικατάσταση των λαμπτήρων θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τους οδηγούς αλλά και για τη δημόσια, δημοτική και ιδιωτική περιουσία, ενώ θα αναβαθμίσει συνολικά τους κοινόχρηστους χώρους δημιουργώντας ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε να αρχίσει η τοποθέτηση των λαμπτήρων και προσδοκούμε σε σύντομο χρόνο να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του Δήμου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου που ανταπεξήλθαν με επιτυχία σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο που στήριξε αυτή την απόφαση.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως η Δημοτική Αρχή με τις παρεμβάσεις της στοχεύει σε ουσιαστικά έργα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των δημοτών και την ποιότητα της ζωής τους αλλά και μελλοντικά οφέλη».