Γιώργος Σωφρόνης: Η άσκηση βίας ενάντια σε οποιοδήποτε παιδί, είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

0
178
Γιώργος Σωφρόνης, Δήμαρχος Σαρωνικού

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, προκειμένου να αναδειχθεί ένα ανησυχητικό παγκόσμιο φαινόμενο: το γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά στην εποχή μας γίνονται θύματα βίας από τους ενήλικους, ακόμη και από τους γονείς τους. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα σπίτια τους, από την ίδια τους την οικογένεια ή από  άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους. 

Η σωματική τιμωρία, ως μορφή πειθαρχίας, εξακολουθεί να αποτελεί αποδεκτή τακτική για πειθαρχία των παιδιών σε αρκετές χώρες και σε μεγάλο βαθμό και στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου οι πιέσεις προς τις οικογένειες αυξάνονται, τα φαινόμενα παιδικής κακοποίησης γίνονται συχνότερα.

Δυστυχώς, ελάχιστα είναι τα περιστατικά που καταγγέλλονται, εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση. Όμως η σιωπή και η συγκάλυψη δεν βοηθά.

 

Η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών και όχι για την κακοποίησή τους. Κάθε παιδί που γίνεται θύμα βίας, είναι πιθανόν να επαναλάβει ως ενήλικας ανάλογες συμπεριφορές.

Η άσκηση βίας ενάντια σε οποιοδήποτε παιδί, είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Είναι ευθύνη της Πολιτείας, να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα και τις δομές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι όμως και ευθύνη του καθενός από εμάς, να αναφέρουμε στους αρμόδιους φορείς κάθε περιστατικό που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή μας.

Ας μην κλείνουμε άλλο τα μάτια μας, απέναντι στον πόνο και τον φόβο που βιώνει ένα κακοποιημένο παιδί. Ο κύκλος της σιωπής πρέπει να σπάσει.»