Βραδινή διαμαρτυρία για την κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως

  0
  551

  Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων και των φίλων του Πεδίου του Άρεως για την κακή κατάσταση του πάρκου, με σύνθημα «Φωτίζουμε το Πεδίο του Άρεως», παρευρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης αλλά και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου.

  Την βραδινή εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε η διαδικτυακή κοινότητα «Επι-μένουμε Πεδίο του Άρεως». Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας ήταν η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το  μεγαλύτερο Πάρκο της Αθήνας, την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφέρεια Αττικής. Η κοινότητα, μέσω facebook, έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μια διαδικτυακή καμπάνια για να συσπειρώσει τους κατοίκους και φίλους του πάρκου, ώστε να διεκδικήσουν ουσιαστική λύση των καθημερινών προβλημάτων στα ζητήματα «της καθαριότητας, της φροντίδας πρασίνου, ναρκωτικών και εγκληματικότητας», όπως σημειώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση ευαισθητοποίησης και διαμαρτυρίας, φωτίζοντας το πάρκο με φακούς και φαναράκια.

  Οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει την περιφέρεια Αττικής προκειμένου να βρεθεί λύση στα προβλήματα του πάρκου, το οποίου από κέντρο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους έχει μετατραπεί σε κέντρο παραβατικότητας. Ειδικά το βράδυ, καθώς πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των φωτιστικών δεν λειτουργούν.

  Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και οι παιδικές χαρές οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες, αφρόντιστες δίπλα σε κυκλώματα ναρκωτικών και πορνείας.

  Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ , κ. Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

  «Η εικόνα που παρουσιάζει ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Αθήνας είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει στους κατοίκους της πρωτεύουσας. Με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής στην οποία ανήκει η διαχείριση του, το Πεδίο του Άρεως έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και έχει μετατραπεί σε κέντρο ανομίας και παραβατικότητας. Σκοτάδι, εγκατάλειψη, σκουπίδια  και παραβατικές συμπεριφορές είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό ντροπής στο πάρκο.
  Η Περιφέρεια είναι υπόλογη απέναντι στους κατοίκους της Αθήνας για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, εκθέτοντας την πρωτεύουσα της χώρας. Αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης την κατάσταση οφείλει να δώσει τη διαχείριση του πάρκου  στο Δήμο Αθηναίων, με τους ανάλογους πόρους.

  Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’βαθμού, προκειμένου επιτέλους οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον του τόπου τους.

  Σήμερα από εδώ το κακοποιημένο Πεδίο του Άρεως, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τη φωνή των κατοίκων και λέμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!».

  Οι διοργανωτές είχαν προσκαλέσει στην διαμαρτυρία και την περιφερειάρχη κα Δούρου, ωστόσο δεν μπόρεσε να παρευρεθεί καθώς την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αθλητικού χώρου του δήμου Γαλατσίου στο Άλσος Βεϊκου.

  Σε απαντητική της επιστολή, η κ. Δούρου αναφέρθηκε στους λόγους της απουσίας της και παραδέχθηκε πως η εκδήλωση για το Πεδίον του Άρεως, «θέτει το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας όλων μας». Κατέληξε δε τονίζοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι κατέχει κάποια θαυματουργή μέθοδο για να αλλάξει τα κακώς κείμενα δεκαετιών στο Πεδίο του Άρεως από τη μια μέρα στην άλλη, ευελπιστώ ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία της συνεργασίας για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για έναν εμβληματικό χώρο όπως το Πεδίο του Άρεως – έναν χώρο που μας αφορά όλους».

  στην «συνάθροιση παραβατικών και τοξικοεξαρτώμενων ατόμων στον χώρο όπου κατέφυγαν, μετά τον «διωγμό» τους από τα άλλα σημεία της πόλης». Τώρα πάλι, με την ανάταξη του συγκεκριμένου χώρου και το κλείσιμο του ‘Αλσους κατά τις νυχτερινές ώρες (ανοιχτό 6 π.μ. – 11μ.μ.) τα άτομα αυτά περιφέρονται στους γύρω δρόμους «επιβαρύνοντας αισθητικά» το τοπίο. Ωστόσο, και το πρόβλημα αυτό, είναι αρμοδιότητας της ΕΛΑΣ, επισημαίνει η κ Κυπριανίδου, το οποίο «η Περιφέρεια το αντιμετωπίζει με επιστημοσύνη και αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης»: Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ το ΚΕΘΕΑ και τον δήμο Αθηναίων, διέθεσε το ποσό των 800.000 ευρώ για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ανακούφισης και απομείωσης των βλαβών των χρηστών τοξικών ουσιών, με την περίθαλψη, ανάνηψη και επανένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον μέσω των υπαρχουσών δομών αποκατάστασης και απεξάρτησης.