Απόστολος Τζιτζικώστας: Οι περιφέρειες και οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος

0
480
Απόστολος Τζιτζικώστας Κεντρική Μακεδονία
Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

«Οι περιφέρειες και οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ανάπτυξης του μέλλοντος» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην εκδήλωση με θέμα «Διάλογος Πολιτών – Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι Προσδοκίες των Πολιτών», που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μαρκούλα.

«Είναι τώρα η σειρά της Ευρώπης, στη διαδικασία που έχει μπροστά της για την ενίσχυση της ενοποίησής της, να μας εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο. Γιατί μόνο έτσι η Ευρώπη θα ακούσει πιο καθαρά την κοινωνία» είπε ο κ. Τζιτζικώστας αναφερόμενος στο ρόλο των Περιφερειών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε «ακραίες φωνές» και σε «δυνάμεις του λαϊκισμού» στην Ευρώπη, με «υπεραπλουστευμένες» προτάσεις και «επιφανειακές επεξεργασίες», που οραματίστηκαν «νέα τείχη και φράκτες» , αλλά «αποδείχθηκαν αφελείς», καθώς «δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τη δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη του ευρωπαϊκού κεκτημένου που έχει καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο των Ευρωπαίων πολιτών».

«Οι δυνάμεις του λαϊκισμού δεν κατάφεραν να πείσουν ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι “πίσω ολοταχώς”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε μια σειρά από νέες προκλήσεις, όπως είναι π.χ. το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, η ισλαμική τρομοκρατία, αύξηση των ανισοτήτων, κ.ά. και υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. θα πρέπει να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, να προχωρήσει «στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης», να ασκήσει λειτουργική κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία, να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους πολίτες, μόνιμο πρόεδρο στο Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα έργα που έχει εντάξει στην τρέχουσα διαχειριστική περίοδο 2014-2020, τονίζοντας ότι βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων περιφερειών στην Ε.Ε., που έχει ήδη αντλήσει αποτελεσματικά πόρους για υλοποίηση προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης επεσήμανε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται στο στάδιο του περάσματος από την εφηβεία στην ενηλικίωση» και «το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τα προβλήματα και από τη στοχοθέτηση». Ανέφερε, ως προβλήματα, την «έντονη γραφειοκρατικοποίηση, την υπερβολική ρύθμιση», καθώς και «την αλλαγή των καιρών και την έλλειψη διόρθωσης πορείας».

«Η η Ε.Ε. πάσχει από εικόνα» στα μάτια των πολιτών της, π.χ. όταν ερωτώνται ποιος είναι ο ρόλος της σε περιφερειακά προβλήματα ανισοτήτων, ή διενέξεων, στη Μ. Ανατολή, στο Κυπριακό, κ.α. είπε ο κ. Κουσκουβέλης και πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας μια φράση του Λίνκολν, πως «δεν κατορθώσαμε ως τώρα να δημιουργήσουμε ?μια πολιτική οντότητα του λαού, από τον λαό, για τον λαό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ